Girişimcilik ve Araştırma Olanakları

Girişimcilik ve Araştırma Olanakları

Üniversitemiz bünyesinde öğrencilerimizin bilimsel ve yenilikçi fikirlerini hayata geçirebilmelerine olanak sağlayan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUYAM) bulunmaktadır.

KUYAM; nitelikli personeli ve gelişen altyapı ve laboratuvar olanakları ile alanında kabul gören nitelik ve kalite standartlarına ulaşmak için sürekli gelişme anlayışını benimsemiştir.

Merkezimiz;

  • Başta üniversitemiz akademik personeli olmak üzere bölge üniversitelerden gelen araştırmacılara, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verimli ve etkin bir çalışma ortamı oluşturmayı,
  • Üniversite dışında bölgemizde faaliyet gösteren sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü şahısların analiz ihtiyaçlarını karşılamak için merkezin olanakları ölçüsünde belli bir ücret karşılığında hizmet vermeyi,
  • Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) faaliyetlerinin yürütülmesi için araştırma ve analiz merkezleri oluşturarak cihaz ve laboratuvar alt yapısı ihtiyaçlarını karşılamayı,
  • Disiplinler arası ve kurumlar arası ortak projeler üreterek bilimde yeni ufuk açan araştırmalar gerçekleştirmeyi,
  • Bünyesindeki araştırmacıları ile bilimsel yayınlar üreterek bilim literatürüne katkı sağlamak ve gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında düzenlenen bilimsel içerikli kongre, sempozyum vb. bilimsel etkinliklere katılarak üniversitemizin buralarda temsilini sağlamayı,
  • Merkezimiz bünyesindeki Proje Destek Ofisi ile akademisyenlerimize BAP, TUBİTAK, KOSGEB, vb. alanlarda proje yazmaları hususunda yardımcı olmayı,
 

Bilim ve teknoloji alanında toplumsal ihtiyaçlar çerçevesinde yeni yöntem ve teknikler geliştirmeyi kendisine görev edinmiştir. Bunun yanı sıra KUYAM üniversitemiz öğrencilerinin ilgi alanı ile bağlantılı akademik ekip ile buluşmasını sağlayan bir köprü görevi görmektedir. Her yıl TÜBİTAK ve benzeri kurumların açtığı öğrenci projeleri hakkında KUYAM tarafından öğrencilerimize proje bilgilendirme toplantıları düzenlenerek yenilikçi fikirlerin ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından desteklenmesine akademik bir zeminde yardımcı olunmaktadır.

KUYAM dört temel başlık altında onaltı farklı laboratuvara çatı görevi gören bir merkezdir. Bunlar; Biyo-inovatif Teknoloji Laboratuvarı, Hücresel ve Moleküler Biyoloji Laboratuvarı, İleri Toksikoloji ve Tanılama Laboratuvarı ve Omiks Laboratuvarı olmak üzere sınıflandırılmıştır.

Biyo-inovatif Teknoloji Laboratuvarı

Biyo-inovatif Teknoloji Laboratuvarımız tüm sağlık bilimlerine ve mühendislik çalışmalarına yönelik 3 Boyutlu Modelleme ve 3 Boyutlu Baskılamanın yapılabileceği bir merkezdir. Biyo-inovatif Teknoloji Laboratuvarımızda; katı model baskılama ve biyobaskılama ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Biyomalzeme modellemeleri ve üretimi çalışmalarını başarıyla sonuçlandırmaktayız. Laboratuvarımız alanında uzman personeli ve yenilikçi yaklaşımı ile ortak çalışmalarını sürdürmektedir.

Hücresel ve Moleküler Biyoloji Laboratuvarı

İn vivo ve in vitro çeşitli deneysel hastalık modellerinde ve insan hastalıklarında hücre ölüm, hasar ve onarım mekanizmaları moleküler düzeyde araştırılmaktadır. Bu laboratuvarda apoptoz, nekroz, otofaji, hücre çoğalması, doku rejenerasyonu, fibrozis, çeşitli büyüme faktörleri ve sitokinler ile ilişkili sinyal yolakları ve bazı moleküllerin antikanser aktiviteleri üzerinde hücre kültürü ve moleküler çalışmalar yapılmaktadır.

Ayrıca yeni mikrobiyal metabolitlerin [birincil (amino asitler vb.) ve ikincil metabolitler (antibiyotikler, antikanser ilaçları, immün baskılayıcılar, biyoinsektisidler vb.) ve biyopolimerlerin (doku mühendisliği ve ilaç dağılımı için kullanılan)] biyosentezi ve bilinen yararlı biyoaktif metabolitlerin biyosentezlerinin ve sağlık alanındaki kullanım alanlarının arttırılması üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Laboratuvarımızda; preklinik ve klinik çalışmalarda kan, serum ve plazma örneklerinden ELISA ve Otoanalizör cihazları ile rutin ve ileri biyokimyasal testlerin de yapılmaktadır. Deneysel hayvan modellemeleri ile in vivo çalışmaların gerçekleştirilebileceğimiz uzman ekip kadrosuna sahibiz. Gerekli etik kurul izinlerin alınması, proje ortaklığı ve iş birliği ile bilimsel çalışmalar için destek sağlanmaktadır.

İleri Toksikoloji ve Tanılama

Laboratuvarımızın amacı; saç, idrar, kan, tükürük gibi biyolojik numunelerden ilaç etken maddeleri, uyuşturucu ve uyarıcı madde analizleri (opiat, amfetamin grubu, esrar, sentetik kanabinoitler, kokain), işyeri ve çevresel maruziyetle alınan toksik madde ve D vitamini teşhis, tayin ve analizleri; kan, idrar, her türlü sıvı, endüstriyel madde vb numunelerde etil alkol, metil alkol, benzen, toluen, ksilen vb. uçucu maddelerin analizi; çevresel örneklerden patlayıcı madde, organik ateşli silah atış artıklarının analizleri; inorganik analizlerde ise inorganik ateşli silah atış artıkları, doku, kan, idrar gibi vücut sıvıları ve her türlü sıvıda eser madde, toksik element ve temel elementlerin nitel ve nicel inorganik analizleri yapılması hedeflenmektedir.

Omiks Laboratuvarı

Omiks laboratuvarımız tüm sağlık bilimlerine yönelik çalışmaların omik düzeyde yapılabileceği bir merkezdir. Omiks Laboratuvarımızda; doku, hücre (kültür ve primer hücrelerde) ve vücut sıvılarından elde edilen DNA, RNA ve proteinler ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Tek nükleotid polimorfizm analizi, gen anlatımı ve protein ifade çalışmalarını başarıyla sonuçlandırmaktayız. Laboratuvarımızda mikroarray çalışmaları gibi güncel ileri seviyede moleküler araştırmalar da yapılmaktadır.

 Metabolik ve kronik hastalıkların ve kanser tedavisinde kullanılan ilaç ve moleküllerin hücre proliferasyonuna etkisini, morfolojik değişimleri ve sitotoksisite çalışmalarını geleneksel hücre kültürü yöntemlerinin yanı sıra iCELLigence sistemi ile eş zamanlı olarak kısa sürede ve güvenilir sonuçlar vererek çalışmaktayız. Laboratuvarımız alanında uzman personeli ve yenilikçi yaklaşımı ile ortak çalışmalarını sürdürmektedir.